Hydrangea macrophylla

Listopadni žbun kompaktne, guste krošnje i krupnih, sjajnih zelenih listova. Najveći ukras i razlog zašto je ova vrsta među najomiljenijim u vrtovima su krupne loptaste cvasti prečnika oko 25 cm. Boja cveta se može menjati, u zavisnosti od uslova sredine i kiselosti zemljišta, od  roze, plave i ružičaste (na neutralnim zemljištima), do plave i indigo plave (na zemljištima bazne reakcije). Osim cvetova njeni listovi su veoma dekorativi i lepi. U zemljišnu mešavinu, može se dodati malo borovih ili smrčinih četina. Ovo će pomoći da se zemljište zakiseli. Vreme cvetanja je od juna do avgusta meseca.

Dobro podnosi orezivanje, a prema uslovima sredine nema posebnih zahteva. Najbolje uspeva u vlažnoj klimi, na plodnom zemljištu, u polusenci i senci. Ova biljka je indikator kiselosti zemljišta.
Hortenzije se ubrajaju među najdekorativnije biljne vrste i od davnina imaju široku primenu kod ozelenjavanja vrtova. Može biti formirana kao slobodna, neformalna živa ograda. Dobro raste u žardinjerama (terase, balkoni), koristi se za grupnu i pojedinačnu sadnju.

Naša ponuda biljaka
POGLEDAJTE CELOKUPNU NAŠU PONUDU BILJAKA NA JEDNOM MESTU