Nandina domestica

Nandina je trajno zelen ili polutrajno zeleni grm. To je biljka naizmeničnih listova, nađena na planinskim dolinama Indije, Kine i Japana. Nebeski bambus je grm koji ima duguljaste, trajnozelene listove koji u jesen poprimaju prekrasnu boju, a koji uz to ima zanimljive cvetove koji stvaraju grozdaste cvatove dužine do 40 cm, te u jesen okrugle bobičaste plodove jarko crvene boje.


Posebno je korisna na osunčanim ili delimično zasenjenim položajima gde boja njenih listova kroz sva godišnja doba najbolje dolazi do izražaja. Uz to ova biljka može rasti i na zasenjenim mestima vrta iako boja listova tada neće biti toliko izražajna i neće tako dobro cvasti kao na sunčanim položajima. Podnosi temperature do -15 C.

Može se saditi pojedinačno (doseže visinu od 2 m i širinu od 1,5 m) ili u malim grupama. Grupe od 3 - 5 biljaka posebno su efektne kada se kombiniraju s drugim zimzelenim biljkama koje imaju drugačiju strukturu listova.

Nandina je vrlo popularna žbunasta biljka u japanskim vrtovima. U japanskom kućnom vrtu ovu biljku često sade blizu ulaznih vrata ili vrata sa stražnje strane kuće koja vode u vrt, jer je smatraju biljkom prijateljstva.

Naša ponuda biljaka
POGLEDAJTE CELOKUPNU NAŠU PONUDU BILJAKA NA JEDNOM MESTU