Osmanthus aquifolium

Osmantus je porodica biljaka iz istočne Azije (Kine, Japana, Himalaja), a neke vrste potiču iz Severne Amerike. Idealna je za ova zimska razdoblja jer ostaje zelena celu godinu. Prekrasnog je izgleda, dekorativnih listova i nežnih cvetova.

Osmantus je zimzeleni grm nalik na božikovinu, ima dosta oštre listove i male bele cvetove. Same boje listova mogu biti različite: od šarenih motiva do bogate tamne zelene boje. Cvetovi su većinom neodoljivog mirisa pa ih u Kini suše i koriste kako bi njima obogatili čajeve. S obzirom na to da porodica osmantusa podrazumijeva i 30-tak vrsta, govorimo o zaista raširenoj vrsti s puno različitih vrsta.

Žbun osmantus raste poprilično sporo što znači da je briga o njemu uvelike nezahtevna. Raste vrlo kompaktno, gusto tako da uz malo orezivanja postaje savršena biljka za vaš balkon. Sve osmantus vrste su prilično atraktivne zbog boja svojih lištova, a kako se radi o zimzelenoj biljci, jako su efektni i u vrtu po zimi.

Radi se o izuzetno izdržljivoj biljci koja će se prilagoditi rastu i na sunčanom, na delimično sunčanom, a čak i na senovitom mjestu. Ako želite napraviti živicu od njih, sadite ih 30 do 50 centimetara jednu od druge kako bi imale prostora za rast i bujanje. Njihovo tlo obogatite gnojivom jednom godišnje, i to u jesen.

Ako osmantus pravovremeno orezujete, trajat će vam godinama. Pazite da ne uranite i ne orezujete zimi jer će se grane smrznuti.  Kod orezivanja takođe pazite da ne preterate, ako biljci previše orežete grane, odložićete njeno cvetanje čak i na par godina.

Najbolje vreme za orezivanje je kasni februar ili rani mart. Bilo koji period pre ovoga nije dobra ideja jer bi se grane mogle smrznuti. U slučaju da koristite osmantus kao ogradu tj. živicu, savetuje se da ga orezujete u junu i septembru, i to svake godine.

Naša ponuda biljaka
POGLEDAJTE CELOKUPNU NAŠU PONUDU BILJAKA NA JEDNOM MESTU