Buxus sempervirens

Šimšir je zimzeleni, gusto razgranati grm koji se često koristi u hortikulturi. Raste veoma sporo i dostiže visinu 50-60 cm. Listovi su sitni i ovalni, zeleni i sjajni.

Šimšr dobro podnosi sušu i niske temperature. Podjednako dobro raste na osunčanim položajima i u senci. Otporan je na gradske uslove. Ima dobru izdanačku moć i lako se vegetativno razmnožava.

Može se koristiti kao samostalna biljka ili u kombinaciji s drugim biljkama, za deljenje pojedinih površina u vrtu, raznih otvorenih prostora i staza, za formiranje raznih oblika, nezaobilazan je za niske ograde i bordure, kao živa ograda. Ako želite da podmladite biljku drastično orezivanje uradite sredinom proleća. Raste dosta sporo, ali je zato i dugovečan.

Tokom godine šimšir treba jednom do dva puta prihraniti. Prvi put se prihranjuje u proleće, a drugi put krajem juna ili u julu. Čestim orezivanjem odstranjujemo veliki deo lisne mase i stoga je prihrana obavezna.

Šimšir napadaju razni insekti, prije svega biljne vaši. Preporučuje se upotreba nekih blažih insekticida, kao što su: Confidor, Calypso, Mospilan, Actara. Preventivno pregledati biljku da li postoje larve šimširovog moljca i prskati je 2-3x godišnje i to u toku vegetacije

Naša ponuda biljaka
POGLEDAJTE CELOKUPNU NAŠU PONUDU BILJAKA NA JEDNOM MESTU