Photinia x fraseri

Zimzeleni žbun visine 3-5m.
Trenutno jedna od najpopularnijih vrsta, veoma je dekorativna zbog svog habitusa, listova, obilnog cvetanja i bobica. Cveta u maju kada cvetovi  u cvastima zasenjuju celu biljku svojim belim koloritom a miris je sličan mirisu glogovog cveta.  Ako se ne orezuje plodovi ostaju na biljci kao crvene bobice koje do zime postaju crne.

Kolorit crvenih  listova u proleće daje kontrast starijim zelenim listovima. Listovi su kožasti i sjajni ovalno eliptični, dugi od 8-12cm.

Najčešce se sadi u obliku žive ograde koja je veoma atraktivna, kompaktna od samog dna do vrha. Poslednjih godina  sve češce  se sadi u privatnim dvorištima kao posebno stablo sa loptastom krunom, idealno za isticanje ulaza ili bitnih detalja. Moze podneti krečnjačke terene i suva zemljišta. Dobro uspeva u senci ali je u punoj lepoti kada je na osunčanom terenu u  zemljištu bogatom organskim materijma. Može se saditi tokom cele godine ako je sadnica u kontejneru.

Orezivanje

Zahteva minimalno orezivanje, radi zadržavanja oblika potrebno je prolećno orezivanje. Izbegavati orezivanje krajem avgusta-septembra kako novi izdanci ne bi podlegli ranim  jesenjim mrazevima. Pošto ima veoma veliku regetativnu moć brzo postiže željeni oblik.

Razmnožava se  reznicama ili semenom. Poludrvenim reznicama moze se razmnožavati u jesen ili rano proleće.

Photinia x fraseri ‘Little Red Robin’ je zimzeleni grm koji je ukras tokom cele godine. Mladi listovi su uvek crvene boje. Dostiže visinu do 70-100 cm. Možete ga orezivati i oblikovati. Izuzetno lepa biljka za niže žive ograde.

Photinia x fraseri ‘Pink Marble’ – ukras ovog zimzelenog grma je njegov list koji menja boju tokom godine. Rubovi lista su bele ili roze boje, što zavisi od godišnjeg doba. Mladi izdanci su uvek u crvenoj boji. Biljka može dostići visinu i širinu do 3 m.

Naša ponuda biljaka
POGLEDAJTE CELOKUPNU NAŠU PONUDU BILJAKA NA JEDNOM MESTU