Loropetalum chinensis

Ukrasni grm Loropetalum chinense zbog svojih zanimljivih cvetova i porekla poznat je po imenu kineske rese. Cveta krajem zime i u proleće, a njegovi listovi koji mogu da imaju različite zelene, bakarne, ljubičaste i crvene tonove unose boju u vrt. Može da se sadi pojedinačno ili u grupama u vrtu, u većoj saksiji, ali i da bude živa ograda.
Ime roda Loropetalum potiče od grčkih reči loron što znači traka i petalon, što znači list ili latica, a odnosi se na oblik cvetnih latica. Specifični epitet chinense označava Kinu i odnosi se na njegovo poreklo.
Loropetalum chinense može da poraste u visinu i do 1,5 m. Njegove savitljive grane lepo padaju i oblikuju horizontalne slojeve. Listovi su zimzeleni, ovalni i naizmenično raspoređeni, a njihova boja zavisi od starosti i temperatura. Kada su mladi mogu da imaju nijanse bronzanocrvene boje, a kada su zreli obično su u maslinastozelenoj ili burgundi boji.
U toplijim krajevima Loropetalum chinense cveta od februara, a u hladnijim od aprila. Cvetovi su sitni, skupljeni u klastere, u obliku pauka, a kod nekih kultivara i blago mirišljavi. Svaki cvet ima četiri uske latice u obliku trake. Pored osnovne vrste belog cveta postoje varijeteti crvenih ili ružičastih cvetova.
Kineske rese imaju široku primenu u pejzažnoj arhitekturi i vrtlarstvu i mame poglede bilo da se sade pojedinačno u saksijama, u grupi sa drugim vrstama, kao žive ograde ili kao prekrivači tla. Vole sunčane položaje ali dobro podnose i polusenovita mesta, južne do jugo-zapadne položaje. Što se tiče supstarata, ovoj vrsti odgovaraju blago  kisela i plodna, dobro drenirana zemljišta. Može da opstane i u težim alkalnim supstratima i u većoj senci i tada će joj korenje biti ređe i pojaviće se dekolorizacija lisne mase. Ima vrlo male potrebe za navodnjavanjem, mada iskustva govore da je vrsta bujnija ukoliko se umereno zaliva. Može da izdrži i kratkotrajne niske temperature do -15°C i tada očekujte opadanje listova. Ukoliko su zime hladnije biljke se štiti platnima. Krajem proleća i početkom leta se vrši prihrana. Vrsta se orezuje posle cvetanja. 
Što se štetočina tiče, zabeleženi su napadi grinja koji se manifestuju požutelim listovima. Pored grinja, dešava se da supstrat bude zaražen nematodama i gljivičnim bolestima i tada dolazi do truljenja korena i biljka poprima polegao izgled.
 

Naša ponuda biljaka
POGLEDAJTE CELOKUPNU NAŠU PONUDU BILJAKA NA JEDNOM MESTU