Camellia sp.

Za kameliju kažu da je spoj elegancije ruže, lepote anemone i prefinjenosti orhideje, zbog čega je i nazivaju kraljicom cveća. Njeni prelepi cvetovi i ovalni, kožasti, tamnozeleni listovi ukras su mnogih vrtova i balkona.

Kamelija je biljka za polusenovita i senovita mesta u vrtu koja su topla, vlažna i zaštićena od sunca i vetra. Dobro podnosi hladnoću, a neke će čak procvetati ispod snega. Ukoliko hladan vremenski period potraje duže, zaštitite je pokrivačem od slame i šiblja.

Da bi biljka lepo napredovala potrebno je zemljište slabo kisele reakcije (pH zemljišta od 4,5 do 6,5) i dobrih propusnih sposobnosti. Kako je koren kamelije veoma osetljiv previše vlažna zemlja može da prouzrokuje truljenje korena. Ako je dno sadne jame porozno, izmešajte ga sa kiselim tresetom i stajskim đubrivom, a ukoliko je tlo ilovasto na dno prvo dodajte dosta peska i izmešajte ga sa zemljom, pa tek onda dodajte treset i stajsko đubrivo.

Kamelija cveta u trećoj godini života, u vreme kada u vrtu ima malo drugog cveća, odnosno u jesen, zimu i rano proleće. Prelepi cvetovi kamelije mogu biti jednostruki, dvostruki ili poludvostruki, a paleta boja kreće se od grimiznocrvenih i ružičastih do snežnobelih i šarenih sa tačkicama ili prugama. Cvet kamelije traje i po četiri meseca.

Vrste kamelija - Od dvesta divljih vrsta kamelija vrtlari su stvorili nekoliko hiljada kultivara među kojima je najpoznatija i najpristupačnija Camellia japonica. U pitanju je žbun sporog rasta i dugog života. Za ovu kameliju karakterističan je veliki cvet, čak i do 15 cm.

Camellia sasanqua ili cvet planinskog čaja kako je još nazivaju, u Evropu je preneta iz Japana. Jača je i otpornija od Camellia japonica, lako se prilagođava novim uslovima, cveta bogato već od jeseni. Dosta dobro podnosi kako jako sunce tako i senku. Originalna boja cveta ove mirisne kamelije je bela, ali postoje kultivari koji imaju ružičastu, pa čak i bordo boju.

Naša ponuda biljaka
POGLEDAJTE CELOKUPNU NAŠU PONUDU BILJAKA NA JEDNOM MESTU