Cycas revoluta

Cycas revoluta, poznata pod nazivima cikas palma, kraljevska sago palma ili japanska sago palma je zanimljiva tropska sobna biljka. Karakteriše je dugovečnost, relativno niski rast i jednostavnost gajenja. Ako je nega pravilna ova sobna biljka postaje jedinstven tropski detalj u svakom prostoru.
Za pravilan rast i razvoj cikas palme potrebno je dosta svetla, ali ne direktnog. Od izloženosti sunčevoj svetlosti zavisiće boja i dimenzije listova. Listovi su tamnije zelene boje i mogu biti dugi i do dva metra ako nisu stalno izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, a ako su na tamnom mestu izdužuju se. Međutim, ako nije dovoljno izložena suncu biljka ne dobija novo lišće.
Za vreme listanja, saksiju sa cikas palmom treba svakodnevno okretati za jednu četvrtinu kruga, kako bi svi novi listovi dobijali istu količinu svetlosti. Saksiju treba okretati sve dok listovi potpuno ne otvrdnu.
Optimalna temperatura na kojoj raste cikas palma je od 7 do 18 stepeni. Leti se starija biljka može izneti napolje. Zimi ne podnosi dužu izloženost temperaturi ispod nule, ali može da podnese mraz ako je na suvom. Idealna temperatura zimi je od 12 do 15 stepeni.
Zalivanje cikas palme treba da bude umereno, jer pri velikim količinama vode koren počinje da truli. Leti se zaliva umereno, ali tako da zemlja stalno bude vlažna, a zimi tek toliko da se zemlja ne isuši. Posebno u toku listanja ne treba dozvoliti da se zemlja potpuno isuši, jer novi listovi mogu postati žuti i kržljavi ili čak i propasti.
Svi delovi cikas palme, a posebno seme, su otrovni za ljude i za životinje, jer sadrže toksin cikazin čiji metabolit izaziva ozbiljne zdravstvene probleme.
 

Naša ponuda biljaka
POGLEDAJTE CELOKUPNU NAŠU PONUDU BILJAKA NA JEDNOM MESTU